Trip to Paris. Zilele 2&3

trip to paris ar 2 1

Bonjour à tous!

De când am ajuns la Paris putem spune că ne-am dat kilometrajul peste cap. A trecut ceva timp de când nu ne-am mai plimbat atât de mult şi cu atâta sete şi entuziasm să îngrămădim cât mai multă bucurie în fiecare moment. La final de zi picăm laţi, dar fericiţi că suntem aici şi avem, în sfârţit, vacanţa de vis pe care ne-o doream!

Sâmbătă, ziua în care am ajuns, a fost foarte obositoare, cu multe drumuri şi agitaţie, astfel încât mulţumirea adevărată a venit abia seara, când am ajuns la Turnul Eiffel, şi apoi când am ajuns acasă şi am dormit din plin :))

Astfel că duminică am avut program de voie, lejer, la pas, prin oraş. Am vizitat Catedrala Notre Dame de Paris, am ascultat orga şi ne-am minunat de cât de grandioasă e. Apoi ne-am plimbat agale prin împrejurimi, am mers la librăria Shakespeare & Co., locul acela foarte înghesuit, cu miros de cărţi antice şi cu maşini de scris prăfuite, locul acela unde înnoptau pe vremuri marii scriitori şi artişti precum Ernest Hemingway, James Joyce, H.D. Lawrence. La etaj sunt paturi şi fotolii printre rafturile de cărţi, şi o încăpere de lectură plină de volume foarte vechi ce nu pot cumpărate, dar pot fi citite acolo. Domnea o linişte de nedescris în camera asta şi-un calm plin de inspiraţie.

Am mers apoi pe jos mult de tot, până când am ajuns la Musée d’Orsay şi am luat sălile cu picturi la rând, ne-am pierdut în detalii şi tuşe şi am fotografiat superbul ceas din interior. Mi-a plăcut că toţi cei până în 25 de ani au gratuitate la muzee, ceea ce e chiar convenabil dacă stau să mă gândesc că noi n-am plătit nicio intrare până acum.

Ne-am pierdut apoi pe Champs-Elysées, am mâncat câte o clătită imensă cu ciocolată, ne-am uitat la oameni trecând în timp ce ne odihneam un pic picioarele pe bancă… şi am pornit din nou, am văzut un grup de tineri de culoare care făceau freestyle aproape de magazinul Sephora, erau haioşi şi adunaseră o mulţime de oameni în jur.

Am continuat să mergem până la Arc de Triomphe, ne-am răsfăţat în soarele la apus şi apoi am luat-o spre casă.

 

Le Lundi le plus beau

E frumos să-ţi începi ziua de luni la muzeu, printre tablouri de 5 metri, Monalisa, mumii, sarcofage şi Venus din Millo. Aţi ghicit, ieri am mers la Louvre. Un bun pont este să vizitaţi muzeul cât mai de dminineaţă. Noi eram la intrare încă de la 8.45, iar la 9.00 s-a deschis. A fost perfect aşa, pentru că este o oră la care împarţi sălile cu destul de puţină lume şi poţi să te bucuri în tihnă de artă.

Era trecut de prânz când am ieşit de la Louvre, hămesiţi şi fără să-l fi văzut pe tot – nici nu aveam asemenea speranţe. Am mers să mâncăm ceva bun. Când în sfârşit ne fericeam sufletul cu nişte cartofi prăjiţi de la mama lor şi carne de raţă, afară începuse potopul. Ploaie şiroind, rafale de vânt şi nori supăraţi, toate după un soare superb de septembrie. Ne-am bucurat tare că plecasem la timp de la muzeu. Până am ieşit din restaurant, soarele era din nou pe cer 😀 aşa a fost fiecare zi până acum – când soare, când ploaie, când vânt, când vreme minunată de stat şi contemplat peisajul.

Mi-am spus că dacă ajung la Paris, mă înarmez cu multă presă franceză. Şi aşa am făcut: m-am oprit la un chioşc de lângă Louvre şi mi-am luat di tăti: ELLE, Vogue, Marie Claire. Noroc că Ştefan le-a putut căra în ghiozdan peste tot pe unde am umblat până la finalul zilei. I so love you! <3

Tot ieri am văzut şi faţa mai rebelă a Parisului, să-i zic aşa. Am ajuns într-o zonă cu piaţă, multe magazine de nimicuri, mulţi oameni la colţ de stradă, vorbind tare, multă aglomeraţie în care nu-ţi prea doreşti să fii. Căutam un magazin anume, nu m-a dat pe spate, dar măcar am văzut un tablou foarte colorat al oraşului.

Am eu ceva cu locurile cu poveste, aşa că tot ieri am mers cu Ştefan pe Boulevard Saint Germain des Pres, am trecut pe lângă cafenelele Les Deux Magots şi Cafe de Flore (alte două locuri iubite de scriitori, de data asta în special de cei francezi – Sartre, Simone de Beauvois; se spune că erau cafenelele unde artiştii se întâlneau, discutau şi-şi găseau inspiraţia). Tot aici am văzut superba Eglise Saint Germain des Pres, unde n-am intrat, dar revenim într-una din zilele următoare ca s-o vedem îndeaproape.

 

Puncte forte ale oraşului:

  • Metroul Parisului este pus la punct impecabil. Poţi să te descurci prin oraş fără probleme dacă te ghidezi după indicatoarele de la metrou (şi-apoi după cele de pe străzi, la fel de bine organizate). Şi-n plus, în weekend-uri programul se prelungeşte până la 1-2 A.M.
  • Străzi frumoase, pline de magazinaşe, patiserii şi alte minunăţii. Poţi să te simţi français cam în orice locşor ajungi.
  • Chirie accesibilă şi foarte confortabilă într-o zonă extrem de bună. La Fayette, mini-mansardă cu tot ce-i trebuie, 7 zile, preţuri bune de tot pentru un oraş atât de mare şi frumos. (un search pe Airbnb vă convinge imediat). Un minus ar fi spaţiul cam restrâns, dar la urma urmei nu vii în Paris ca să stai în cameră.

Puncte slabe ale oraşului:

  • Totul se închide după 8.30 – 9 seara. Dar totul! Sunt foaaarte puţine localuri care mai rămân deschise, şi acelea până la 10-11, cel mult. Însă nici vorbă de magazin non-stop. Poţi muri de sete până a doua zi, nimănui n-o să-i pese în Paris. Iar duminica nu mişcă nimic-nimic. Ai putea spune că oraşul e părăsit Şi-n continuare superb.
  • Pe cât de bun este metroul, pe atât este de scump. Un abonament pe toate liniile pentru 5 zile este 35 de euro. Şi noi tot va trebui să cumpărăm în plus pentru zilele care urmează :))

În rest, mă duc să mai văz, să mai cunosc, să mai umblu, că zilele-s tare scurte aici.

À bientôt!

trip-to-paris8

paris

trip-to-paris

trip-to-paris2

trip-to-paris3

trip-to-paris4

trip-to-paris5

trip-to-paris6

trip-to-paris7

11951673_10206268597648621_1357179207051609504_o

12004898_10206276774053026_1225320737916158993_n

Corina Zorzor

Street photography freshly made in Bucharest and above.

Related Posts
trip to paris 2