What about some creative confidence?

creative confidence

Zilele acestea citesc o carte care a venit la mine exact la timpul potrivit, adică în perioadă cu mari încercări creative :). Îi zice Creative Confidence, unde frații Tom Kelley și David Kelley vorbesc – iar, după ce mulți alții care au făcut-o până acum, însă într-o notă foarte sinceră și personală – despre cum fiecare început e greu, cu atât mai mult când e vorba de un început în sfera creativității. E tentant să renunți și să revii la ceva mai confortabil, s-o lași naibii de creativitate care-i atât de subiectivă și prea des respinsă. Aici intervin cei doi frați și-ți pun pe masă toate motivele pentru care n-ai voie să renunți.

Oricine a lucrat cu tot sufletul la un proiect, fie el un articol, o ilustrație, o prezentare în ppt, un concept de campanie, un reportaj foto, un film, orice, știe că acolo e o doză zdravănă de bucurie și gânduri bune, de încredere în propriile puteri, de mândrie, de „Băi, sunt tare c-am reușit să fac asta”. Și-apoi, oricine a trăit toate acestea, știe și ce înseamnă ca sclipirea din ochi să-ți fie redusă la zero cu doar câteva cuvinte. Bam. Dintr-o dată totul e lame, nu mai are nicio valoare, unde ți-o fi fost mintea, ia-o de la capăt și scoate ceva mai bun.

Tu cum te înțelegi cu eșecul?

Recunosc că mi-e tare greu să accept momentele alea. Deși trag de mine să gândesc că e bine așa, e constructiv, viața e o luptă și doar cei grozavi rămân în picioare etc., nu pot să nu mă ofilesc de descurajare când ideea mea moare. Mă supăr nițel pe mine, oftez de două ori și trec la treabă, că doar nu stă lumea în loc acum. E o luptă interioară care continuă între timp, dar mă gândesc că nimic nu se întâmplă degeaba. Cred că, la un moment dat, o să vină și răsplata cea mare pentru toți norii care se adună periodic deasupra capului meu 🙂

Revenind la Creative Confidence, un lucru esențial pe care ni-l spun frații Kelley este să te gândești zilnic la lucrurile pe care le faci foarte bine și care-ți aduc cea mai mare fericire, fiindcă acestea sunt motorul muncii tale.

Creative-Confidence

Ei ne spun să ne găsim în fiecare zi timp să ne întrebăm următoarele:

„When was I at my best?” 

și

„When was work most rewarding?”

Răspunsurile la aceste întrebări sunt menite să ne păstreze entuziasmul și atunci când avem impresia că mintea ne e goală și incapabilă de ceva isteț (nu e niciodată așa, știm cu toții, dar suntem experți în a ne săpa pe noi înșine).

 

Și tot de la ei, încă o serie de vorbe înțelepte:

Don’t get ready, get started!

You just need to start, regardless of small failures that may occur along the way. It’s hard to be “best” right away, so commit to rapid and continuous improvements. The messiness of such trial and error may seem uncomfortable at first, but action allows most of us to learn at a faster rate; it’s almost a prerequisite for success.

 

Să avem multă inspirație și încredere, fiindcă se lasă cu happy end până la urmă! 🙂

Creative-Confidence-(3)

Corina Zorzor

Street photography freshly made in Bucharest and above.

Related Posts